Skip to main content

Nyheter

Debatt: Pressa byggkostnaderna

Bild 043
Det byggs rejält med bostäder i Sverige i detta nu, men det byggs också in problem i det hela.

Det är mer än bra att bostadsbyggandet har ökat rejält under de senaste åren. Vi ligger nu på nivåer som kan jämföras med miljonprogrammets dagar på 1960- och 1970-talen, och bostadsproduktionsmålen ser ut att vara inom räckhåll.

Men oavsett hur mycket eller hur lite som byggs, så finns det ett stort problem med de nyproducerade bostäderna. De är väldigt dyra. Exempelvis kan en nyproducerad hyrestrea kosta 11 000 kronor i månaden att hyra. Det är bara en mindre del av befolkningen som har råd att efterfråga en sådan lägenhet.

Lösningen ligger i att få ner byggkostnaderna. Dels genom att pressa priserna, och dels genom att bygga fler hyresrätter som inte har så kallad bostadsrättsstandard. Lite enklare, men bra bostäder.

Sverige har de högsta byggkostnaderna i EU, och har till och med gått om grannlandet Norge med cirka 20 procentenheter. Det håller inte.

Detta beror i huvudsak på att konkurrensen i byggbranschen är för dålig. Det finns något halvdussin riktigt stora byggföretag som styr branschen och pressar upp priserna.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har hittat en dellösning på detta problem. I vintras gjordes en ramupphandling för landets 290 kommuner med fyra trähustillverkare. Kommunerna kan beställa flerfamiljshus i flera våningar till ett lägre pris än annars. En annan vinst i det sammanhanget är att byggtiderna är kortare för dessa hus.

Stockholms stad gjorde för något år sedan en stor upphandling av 5 000 studentlägenheter och 5 000 ungdomslägenheter. Förutom krav på kvalitet ställdes också kravet på att hyran inte får vara mer än 5 000 kronor per månad. Och så blev det. I en stor upphandling är priset mer förhandlingsbart än annars.

Men kommunerna och staten kunde göra mera. Varför inte skapa egna byggbolag länsvis som ägs av kommunerna tillsammans? Då kunde dessa bolag vara med och konkurrera på byggmarknaden och få ner kostnaderna. Vinsten blir då inte vinsten i kronor och ören – den kan man bortse ifrån. Vinsten blir fler bostäder till rimliga priser.

Att vi har en fri marknad och fri konkurrens i Sverige innebär ju som bekant inte att kommunerna inte kan verka på en marknad.

Här behövs nytänk och mod hos kommunerna och staten.

 

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .