Skip to main content

Nyheter

Debatt: Visst går det att bygga billiga hyresrätter

Höghus Wiki
Ett idag uttjatat mantra är att det inte går att bygga billiga bostäder och att det inte är lönsamt att bygga hyresrätter. Men så är det ju inte. Någon sådan ”naturlag” finns inte.

Istället handlar det om främst de stora byggföretagens monopollika ställning på bostadsmarknaden, och ett samhälle som – än så länge – inte klarat av att matcha den rådande situationen. Trots en skriande bostadsbrist i landet.

Det finns också bra exempel på hur man kan bygga mycket – och billigare.

Stockholms stad
Kort efter valet 2014 startade Stockholms stad, med bostadsborgarrådet Ann-Margrethe Livh i spetsen, arbetet med att bygga 5 000 ungdomsbostäder och 5 000 studentbostäder. De byggs i detta nu, och har ett tak om max 5 000 kronor i hyra per månad. De byggföretag som inte klarade den gränsen, fick helt enkelt inte uppdraget.

Sveriges kommuner och landsting, SKL
Gjorde i vintras en nationell upphandling av träbostadshus av fyra tillverkare å våra 290 kommuners vägnar. Denna ramupphandling gör det möjligt för kommunerna att köpa bostadshus direkt av tillverkarna utan tidsödande och omständliga upphandlingar. Priserna ligger upp till 25 procent lägre än annan bostadsproduktion på marknaden. Här kan man också räkna in att det går snabbare att bygga, samt en rad miljömässiga fördelar.

Västerås
Genom att utnyttja det statliga investeringsstödet och använda sig av Sabos koncept kombohus, har det allmännyttiga bostadsbolaget Mimer fått ner hyran för en tvårummare med hela 3 000 kronor i månaden. Dessa lägenheter i kommundelen Vallby ska vara inflyttningsklara vid årsskiftet 2018/2019.

Det är bara för alla andra kommuner i landet att kopiera dessa koncept, och börja bygga.

 

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .