Skip to main content

Nyheter

Det byggs både många och få hyresrätter i Stockholmskommunerna

dii4mywc1upjytyaxtyp
Hittills i år är andelen hyresrätter av de byggstartade lägenheterna i landet hela 61 procent. Men det ser inte ut så överallt. Speciellt inte i Stockholmsområdet.

SCB och nyhetsbyrån Sirén har tillsammans kartlagt hur stor andelen hyresrätter är av de flerfamiljsbostäder som byggts i Stockholmskommunerna under perioden 2009-2018. Och det spretar rejält.

Bild 073
I topp ligger Sigtuna med hela 80 procent hyresrätter. Tillsammans med Nynäshamn (74 procent) och Haninge (69 procent) är dessa tre kommuner de enda som ligger över årets andel av hyresrätter på 61 procent.

I botten ligger Vaxholm med endast 4 procent. Vaxholm och Danderyd är de enda kommunerna i Stockholmsområdet som ligger under 10 procent i andel.

Bild 009
Sollentuna* placerar sig någonstans under snittet med 32 procent hyresrätter. Tillsammans med kommunerna Järfälla, Norrtälje, Tyresö och Österåker ligger man runt 30 procent.

Riksgenomsnittet för andelen hyresrätter under perioden 2009-2018 var 49 procent hyresrätter.

*I Sollentuna har det inte färdigställts några hyresrätter sedan 2017. Innan dess hände det närmast 2014. I detta nu pågår byggande av ett mindre antal hyresrätter i Silverdal, därutöver finns färdiga byggplaner för hyresrätter i Rotebro (SSM Living) samt i centrala Edsberg (Sollentunahem). I Rotebro ska 150 hyresrätter vara inflyttningsklara 2022. När projekten i Silverdal och centrala Edsberg ska vara klara är okänt.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .