Skip to main content

Nyheter

Det första steget i hyresförhandlingarna med Sollentunahem taget

Flygande pengar
Tisdagen den 13 oktober träffades Hyresgästföreningen Sollentunas förhandlingsdelegation och AB Sollentunahem för att utbyta avtalskrav.

Sollentunahem kräver en hyreshöjning med 1,9 procent med argumenten att man vill ha mer betalt för bostädernas läge, kvaliteten på underhållet och standard.

Hyresgästföreningen å sin sida kräver ett nollavtal, det vill säga ingen hyreshöjning alls för 2016, då Sollentunahem har så pass god ekonomi att inga hyreshöjningar behövs.

Därutöver har bolaget minskat energikostnaderna med hela 20 procent, vilket hyresgästerna inte har fått del av. Sist men inte minst är en stor stötesten de extra 8 miljoner kronor, utöver vinsten på cirka 18 miljoner kronor, som ägaren Sollentuna kommun plockat ut ur bolaget i år.

-          ”Hyreskravet är orimligt högt med tanke på bolagets ekonomi, den kraftiga minskningen av energikostnaderna samt att kommunen kan ta ut hela 8 miljoner extra ur bolaget. 8 miljoner kronor motsvarar ganska precis ett normalårs hyreshöjningar”, säger Jan Peter Mattsson, ordförande i Hyresgästföreningen Sollentuna och i föreningens förhandlingsdelegation för Sollentunahem.

-          ”Som alternativ lösning kan vi tänka oss ett mycket lågt tvåårsavtal med Sollentunahem, men då ska det ligga långt, långt under de 1,9 procent som bolaget nu kräver”, fortsätter Jan Peter Mattsson.
 
Ett exempel på en sådan avtalslösning är det tvåårsavtal som Hyresgästföreningen tecknat med Kalmarhem om 0,5 procents hyreshöjning per år under 2016 och 2017.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .