Skip to main content

Nyheter

Fem frågor till vår nye bostadsminister

Peter Eriksson
För lite sedan utsåg statsminister Stefan Löven Miljöpartisten Peter Eriksson till bostadsminister. Hyresgästföreningen Sollentunas ordförande JP Mattsson har fem frågor till vår nye bostadsminister.

Kaplan ut, och Eriksson in. Kommer det att förändra regeringens bostadspolitik?, undrar Jan Peter Mattsson, ordförande i Hyresgästföreningen Sollentuna.

Av den anledningen har han fem frågor till den nye bostadsministern. Dessa frågor skickas till bostadsminister Peter Eriksson. Om svar kommer så publicerar vi naturligtvis dessa på denna hemsida.

Jan Peter Mattssons frågor

Likställda villkor för de olika boendeformerna
Kommer du att arbeta för att hyresgäster får samma villkor som de som äger sin bostad? I nuläget råder en stor orättvisa mellan boendeformerna. Hyresgästerna får bara vara med och betala för andra boendeformer, men får ingenting tillbaka. De som äger sin bostad får en skatterabatt på sina räntekostnader om 30 procent. Vill du ge hyresgästerna samma förmån i någon form?

Mer statligt stöd för att bygga hyresrätter
Är det din avsikt att fortsätta att utveckla regeringens tidigare beslut om att ge statligt stöd för att bygga hyresrätter?

Stärka hyresgästernas ställning
Regeringen tog tidigare initiativ till att stärka hyresgästernas ställning på bostadsmarknaden. Kommer du att fortsätta arbetet med detta?

Renoveringsfonder
Hyresgästföreningen har i många år drivit frågan om att ge bostadsbolagen möjlighet att spara i renoveringsfonder utan att dessa ska beskattas vart år. Detta skulle lösa problemet med orimliga hyreshöjningar vid renoveringar och upprustning. Kommer du att verka för detta?

ROT-avdrag
Även här råder en stor orättvisa. Hyresgäster kan inte ta del av denna skattesubvention, det kan bara de som äger sin bostad göra. Men hyresgästerna är med och betalar notan på omkring 14 miljarder kronor per år. Är du villig att verka för att hyresgästerna också, i någon form, får del av detta?

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .