Skip to main content

Nyheter

Fler hem - nu!

Hyreshus Wiki
Varför inte ta och peppa de lokala politikerna så att fler bostäder byggs?

Hyresgästföreningen driver sedan länge kampanjen flerhem.nu, i syfte att få fart på bostadsbyggandet och därigenom minska bostadsbristen i Sverige.

För att öka bostadsbyggandet krävs politiska beslut. I årets val var det flera partier som förde fram löften om nya bostäder, men det betyder inte automatiskt att spaden kommer i marken och att hammaren i byggarbetarnas händer faktiskt kommer till användning.

Hyresgästföreningen driver frågan om att 200 000 hyreslägenheter ska byggas till 2025.

Det här kan staten göra:

Investeringsstöd och förmånliga lån
Införa ett investeringsstöd för hyresrätter och ett förmånligt lån med bra villkor till företag som vill bygga hyresrätter.

Infrastruktur och fler hem
Koppla ihop satsningar på infrastruktur med krav på att det byggs hyresrätter.

Rättvis skatt för hyresrätter
I nuläget kostar en nybyggd hyresrätt mycket mer än vad en nybyggd bostadsrätt gör. Skillnaden är att bostadsrätten omfattas av bland annat ROT-avdrag och ägaren får dra av på skatten för räntan. För hyresgästen finns ingenting.

Det här kan kommunerna göra:

Stora öron och analys
Politikerna måste lyssna på vad invånarna behöver genom dialog. Politikerna måste också göra en ordentlig analys över bostadsbehovet.

Framförhållning
Politikerna måste i god tid se till att mark för bostadsbyggande finns till förfogande för byggföretagen. Kommunerna måste också leverera mer byggbar mark till bra priser.

Se kampanjsidan www.flerhem.nu och engagera dig!

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .