Skip to main content

Nyheter

Hyresgästföreningen säger ifrån

Martin Hofverberg förbundets bild
Att införa marknadshyror i Sverige vore rena katastrofen.

Martin Hofverberg (chefsekonom) och Olof Karlsson (utredare) på riksförbundet Hyresgästföreningen ryter ifrån vad gäller propagandan om att införa fri hyressättning i Sverige (vilket betyder att hyresvärdarna bestämmer helt själva, och att hyresgästerna inte har något alls att säga till om). Läs deras debattartikel i Expressen: https://www.expressen.se/debatt/att-infora-marknadshyror--vore-rena-katastrofen/.

Tankesmedjan Timbro med flera har under lång tid propagerat för så kallad fri hyressättning samt avreglering av en hyresreglering som inte finns i Sverige (vilket i praktiken betyder att Hyresgästföreningen inte ska få förhandla om hyrorna). Ofta har man använt Finland som ett gott exempel, där man menar att staten har avreglerat hyresbostadsmarknaden och att man kan få en hyresrätt på tio minuter. Inget av detta är sant.

Finska flaggan wiki
Tvärtom är det så att man i Finland har en mycket stark statlig styrning vad gäller hyresbostadsmarknaden. Något som Timbro inte gillar, men nu verkar hylla.

Det finns också ett pris för den finländska bostadspolitiken. Subventionerna till det hyrda boendet i Finland är mångdubbelt större än i Sverige. Cirka en tredjedel av de bostäder som byggs i Finland varje år, är subventionerade hyresrätter med reglerad hyra. Det finska bostadsbidraget är också tre gånger så dyrt som det svenska.

Men det finns också bra saker vad gäller den finska bostadspolitiken. Men det är inte saker som Timbro lyfter fram i sin propaganda:

  • I Finland säkerställs finansiering och fungerande bostadspolitik i samarbete mellan de viktigaste departementen, vilket blir särskilt viktigt i lågkonjunktur.
  • Det finns statliga, konkreta mål för bostadsbyggandet i hela landet, som kommunerna har att förhålla sig till.
  • Där tillämpas en fastighetsskatt utan tak som är extra hög för planlagd men obebyggd mark för att påskynda nybyggnationen och förhindra byggföretag från att hamstra byggrätter.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .