Skip to main content

Nyheter

Hyresgästföreningen: Staten borde ha tillsatt en kriskommission

Albyberget2
Apropå bostadskrisen.

-          Om staten menar allvar skulle man ha tillsatt en kriskommission, om hur man ska lösa bostadskrisen i Skellefteå, Boden och däromkring. Jag vill ge ett underbetyg till både den tidigare och den nuvarande regeringen för att man inte tar bostadsfrågan på allvar, säger Marie Linder till Dagens Nyheter.

Att just Skellefteå och Boden nämns är ingen tillfällighet. I Skellefteå bygger just nu Northvolt en jättefabrik som ska ha 3 000 anställda. I Boden ett nytt stålverk som till att börja med ska ha 1 500 anställda. På bägge orterna tillkommer nya jobb runt omkring dessa nyetableringar samt underleverantörer som också nyetablerar sig på dessa orter, vilket gör ett par tusen jobb till.

Exakt detsamma kommer vi att få se på flera andra mindre orter på grund av andra nyetableringar inom industrisektorn.

Bostadsbristen är inte bara en storstadsfråga längre, utan nu händer det också på mindre orter. Förutom Skellefteå och Boden så är detsamma på gång i Ånge, Mariestad och Långsele.

I Skellefteå byggdes det under 2022 1 000 nya bostäder. Det har aldrig byggts så mycket i kommunen tidigare. Planen för 2023 är 2 000 nya bostäder. Och ändå räcker det inte. Mer måste till.

Marie Linder lyfter också fram att investeringsstödet för byggande av hyresbostäder borde återinföras, införande av förmånliga bygglån och en hyresakut. Hon betonar också att staten måste göra mer och även gå in tidigare med stöd. Staten måste tillsammans med kommunerna stimulera byggandet.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .