Skip to main content

Nyheter

Lithborn öppnar för fler ombildningar

Lithborn
Kommunstyrelsens ordförande Douglas Lithborn (M) öppnar upp för fortsatt ombildning av AB Sollentunahems hyresrätter till bostadsrätter.

I lokaltidningen Mitt i Sollentunas senaste nummer (11 november) uttalar Lithborn att det fortfarande är grönt ljus från den moderatledda majoriteten för ombildningar. Lithborn menar att en till två ombildningar per år är lagom, och att han inte ser någon risk för att antalet hyresrätter ska minska. Snarare att de kan öka något.

I detta kan man nog inte anklaga Lithborn för att vara en matematiker av rang direkt. Alla vet att ombildningarna går snabbare än vad Sollentunahems nyproduktion av hyresrätter gör. Den senaste planen för 700 nya hyresrätter, äts snabbt upp om man ombildar runt 120 hyresrätter per år. Lithborn verkar inte förstå hur lång tid det tar att bygga nya hyresrätter, och inte heller ha koll på hur mycket tid hans partikamrater tar på sig för att få till bostadsbyggande överhuvudtaget. Det tog tio år att få igång Väsjöprojektet. Och inte ens efter denna långa tid så har spaden satts i marken. Det enda som hänt är att man i år börjat röja av skog och annat i området, för att förbereda att spaden faktiskt ska komma i marken. Först om ytterligare tio år kommer bostäderna vara byggda. Och inga hyresrätter finns planerade i det projektet, vilket är anmärkningsvärt.

Sedan 2008 har AB Sollentunahem haft en ombildningslista som omfattar sju bostadsområden och 888 hyreslägenheter. Av dessa har fram till idag 628 ombildats till bostadsrätter (se nedan). Under samma period har Sollentunahem skapat runt 200 nya hyresrätter. Den moderatledda bostadspolitiken går alltså baklänges.

Douglas Lithborn menar också att AB Sollentunahem bör ha cirka 5 000 till 7 000 hyresrätter i sitt bestånd. I verkligheten, mot bakgrund av bostadsbristen, borde målsättningen vara minst 10 000 hyresrätter.

Nu återstår att se hur mycket kurage AB Sollentunahems bolagsstyrelse har, ty ombildningarna är mycket dåliga affärer för bolaget. Orkar de stå emot Lithborns signaler? Det är vad de borde göra, för styrelsen ska ha bolagets bästa för ögonen, inte Douglas Lithborns ideologiska idéer.

Ombildade hyresrätter inom AB Sollentunahem sedan 2008

Vasavägen 2-134 (Rotebro) – 124 hyresrätter ombildade 2009
Pilvägen 48-70 (Helenelund) – 120 hyresrätter ombildade 2010
Pilvägen 22-46 (Helenelund) – 120 hyresrätter ombildade 2010
Stupvägen 51-83 (Helenelund) – 140 hyresrätter ombildade 2012
Sturevägen 12A – 80B, Kung Hans väg 101A – 155B (Rotebro) – 124 hyresrätter ombildade 2014.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .