Skip to main content

Nyheter

Myten om att det finns för många hyresrätter

Hyreshus Wiki
Titt som tätt utrycker lokala politiker att det finns för många hyresrätter. Inget kan vara mer fel.

Ibland uttrycker man denna myt som en generell ”sanning”, i meningen att det finns för många hyresrätter i landet. Betydligt oftare handlar det om ett visst bostadsområde eller en viss kommun- eller stadsdel.

I Sollentuna tycker den politiska majoriteten att det finns för många hyresrätter i till exempel Rotsunda, Rotebro centrum och i västra Tureberg. I västra Tureberg är bostadsrätter i förkrossande majoritet. I Rotebro är situationen likartad. Men då handlar det också till stor del om radhus och villor. I Rotsunda dominerar hyresrätterna – där finns 337 hyresrätter och en villa (om man inte räknar med det 80-tal villor som finns i Djupdalen strax norr om Rotsunda), men det är ju inget problem och har heller aldrig varit det sedan man byggde de första hyresrätterna där strax efter andra världskriget.

Av alla bostäder i Sollentuna, så utgör hyresrätterna endast cirka 20 procent. För många?

Nu har Sundbybergs kommun hakat på denna myt, och menar att det finns för många hyresrätter i Hallonbergen, och därför ska man ombilda till bostadsrätter. I ett första steg 463 lägenheter i sommar.

Dessa lokalpolitiker verkar inte se verkligheten. I detta nu står över 560 000 personer i Stockholms Bostadsförmedlings kö. Kön till Sollentunahem ligger konstant på 40 000 personer, och bolagets intresseanmälningar på nätet ligger just nu på nästan 16 000 intressenter till ett 40-tal lägenheter. Alla dessa efterfrågar hyresrätter.

För många hyresrätter? Nej, det är precis tvärtom – det behövs fler hyresrätter. Inte färre.

De lokala politikerna säger aldrig att det finns för många ägda bostäder i ett område. I Sollentuna har vi många områden som totalt domineras av ägda bostäder - till exempel Töjnan, Tegelhagen, Silverdal, Norrviken, Viby, Gillbo, västra Tureberg, Helenelunds centrum för att nämna några.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .