Skip to main content

Nyheter

Ny bostadsförsörjningsplan för Sollentuna kommun

Bild 073
På fullmäktiges sammanträde den 13 oktober antogs en ny bostadsförsörjningsplan. Sist fullmäktige gjorde det var för sex år sedan.

Bostadsförsörjningen är en viktig del av det en kommun ansvarar för, det ansvaret är också fastslaget i lagstiftning.

Fullmäktige vill att det långsiktigt ska byggas 500 bostäder per år i kommunen, och att beredskap ska finnas för att nå upp till 700 per år. Dessa mål sätter man upp mot bakgrund att befolkningen har ökat med runt 1 000 personer per år under de senaste tio åren. Och också mot det faktum att det byggts väldigt lite i kommunen under de senaste femton åren – mindre än 300 bostäder per år i genomsnitt – det debatteras inte i fullmäktige, men är likväl kända fakta.

Det har också funnits toppar och dalar i bostadsbyggandet. Förra året blev det över 700 bostäder enligt kommunen. För några år sedan inte ens 50.

Fullmäktige är noga med att påpeka att staten har ett ansvar för att se till att resurssvaga hushåll ska kunna finansiera sitt boende, och formulerar kommunens ansvar enligt följande:
- ha en god planberedskap
- skapa förutsättningar för konkurrens
- utnyttja kommunalt markinnehav
- nå många kundgrupper samt
- vara kostnadseffektiv.

Kommunen har inte uppnått några av dessa mål under de senaste femton åren, förutom detta med att ställa krav på staten då, varför detta kommer bli oerhört intressant för medborgarna att följa under kommande år.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .