Skip to main content

Nyheter

Övertro på fri hyressättning i nyproduktion

Esset Edsberg Johan
Alla kommer inte att leva lyckliga i alla sina dagar om den idén genomförs.

Sedan länge finns ett utredningsförslag om att införa fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter. Förslaget har dock fastnat i regeringskansliet då Sverigedemokraterna säger blankt nej till förslaget. Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna är för, men kan inte samla en majoritet i riksdagen utan Sverigedemokraterna.

Förslaget är tänkt att det ska leda till ett ökat byggande av hyresrätter, då det skulle löna sig mer för byggbolagen och vara mer ”förutsägbart”. En konsekvens av förslaget blir att hyrorna inte kommer att förhandlas med Hyresgästföreningen. En annan konsekvens blir att det blir allt färre som har råd att efterfråga nyproducerad hyresrätter, då hyrorna för dessa naturligtvis kommer att skjuta i höjden. Detta gör ju i sin tur att efterfrågan på just nyproducerat kommer att minska. Det talar aldrig de som är för den fria hyressättningen om.

Ledarskribenten på Dagens Industri, Tobias Wikström, skriver att det finns ett brett stöd för ett separat hyressystem för nyproducerade hyresrätter. Så brett är ju uppenbarligen inte stödet, då det inte finns en majoritet för det i riksdagen. Wikström missar också att presumtionshyror är ett separat hyressystem där i praktiken fastighetsägaren har sista ordet om hyresnivån.

Läs Tobias Wikströms artikel i Dagens Industri: https://www.di.se/ledare/historisk-chans-att-bygga-nya-hyreshus/.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .