Lyckat Rosa Parks Café i Edsberg

RP 28 okt 2015
Onsdagen den 28 oktober höll Hyresgästföreningen Sollentuna ett Rosa Parks Café om skottlossningarna i Edsberg.

Femtio Edsbergsbor mötte upp i Rösjöskolan, varav drygt häften kvinnor, för att få information och diskutera om skottlossningarna och annan oro i området.

Magnus Ramstrand (KD) från kommunstyrelsen framhöll att de trygghetsundersökningar som kommunen gjort visat bättre resultat än tidigare. Dock har skottlossningarna gjort ett negativt genomslag i just Edsberg. Ramstrand lyfte också upp att detta är en polisär fråga i grund och botten, och inte en kommunal – även om kommunen gärna bidrar till ökad trygghet.

Polisen Kurt Anlund kom efter en god stunds diskussion med ett lugnande besked – enligt polisen bedömning så är risken för skottlossningar i Edsberg just nu jättelåg. Detta mot bakgrund av att två av de cirka en handfull kriminella i området som varit inblandade i skottlossningarna nu avtjänar fängelsestraff.

Anlund passade också på att tacka AB Sollentunahem för att man satt upp bevakningskameror på några av de adresser där de kriminella bor. Detta har underlättat polisens arbete.

Deltagarna på caféet ställde ett flertal frågor och diskuterade kring brottslighet, oro och trygghetsfrågor. Flera förslag kom upp om hur de boende kan hjälpa kommunen och polisen i dessa frågor. Två av möjligheterna som lyftes fram var att återinföra nattvandringarna i Edsberg och starta verksamhet med så kallade polisvolontärer.

Polisvolontärer är civila som efter en tvådagarsutbildning bistår polisen i sitt arbete ute i bostadsområden och kommundelar.

På caféet medverkade också Anna-Karin Sundén som ansvarar för den brottsförebyggande verksamheten i Sollentuna kommun, Mikael Damberg från AB Sollentunahem och Ashkan Kasbi (FP), vice ordförande i Brottsförebyggande rådet (BRÅ) i Sollentuna.

Caféet avslutades med att flera av deltagarna framförde önskemål om fler möten om dessa frågor.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier