Skip to main content

Nyheter

Är utförsäljningsvågen av allmännyttan igång igen?

Pengar i handen
Det ser tyvärr så ut.

Övikshem i Örnsköldsvik säljer 607 allmännyttiga till det privata fastighetsbolaget Westerlind. Försäljningsprocessen har pågått sedan hösten 2023, och nu står det klart att Westerlind tar över fastigheterna den 2 maj.

Kommunens motivering för försäljningen är att man behöver pengar för att vidareutveckla resten av beståndet och för att klara av att bygga nytt.

Westerlind Residensia AB har idag 227 hyresrätter i Umeå och Härnösand och samägs av Svensk Bostadsinvest och Altira.

Trollhättans kommun är igång med att sälja 174 hyresrätter i sitt allmännyttiga bostadsbolag Eidar. Än så länge har en avsiktsförklaring undertecknats med köparen Vimpelkullen Fastigheter AB/Rubanken Fastigheter AB.

Anledningen till kommunens utförsäljning är dels att hålla nere framtida räntekostnader, och dels för att klara av framtida nyproduktion av hyresrätter.

Vad dessa kommuner nu gör genom försäljningarna, är att tunna ut och försämra det bästa bostadspolitiska verktyg man har – det vill säga allmännyttiga bostadsbolag. Kommunerna har ett lagstadgat bostadsförsörjningsansvar, och där spelar de allmännyttiga bostadsbolagen en mycket viktig roll.

Fotnot. I Sollentuna har nästan 2 000 av Sollentunahems hyresrätter ombildats till bostadsrätter (sedan 2007), det vill säga sålts till bostadsrättsföreningar. Ytterligare cirka 1 500 hyresrätter har sålts till privata fastighetsbolag sedan 2011.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .