Skip to main content

Nyheter

Mera tomgång från Timbro

Frågetecken freepik
Tankesmedjan Timbro förnekar sig aldrig.

För femtioelfte gången påstår Timbro att det finns en hyresreglering i Sverige, vilket det inte gör. Vi har förhandlade hyror i landet, precis som vi har förhandlade löner och andra anställningsvillkor på arbetsmarknaden.

I konsekvensens namn borde man då också påstå att vi har en reglering på arbetsmarknaden, vilket ingen gör. Inte hitintills i alla fall, men det kanske kommer…

Reglering betyder att staten lägger sig i hyressättningen, eller någonting annat. Vanligen genom att sätta ett tak för hyrorna.  Den reglering för hyresbostadsmarknaden som fanns avskaffades för 50 år sedan.

Timbros Fredrik Kopsch och Theo Herold (doktorand i nationalekonomi vid Hanken Svenska Handelshögskolan i Helsingfors) menar i en debattartikel i Expressen (27/3) att en framgångsrik bostadspolitik kräver att den inte existerande regleringen avskaffas, och att fri hyressättning införs.

Det skulle inte lösa någonting på den svenska bostadsmarknaden, och skulle också innebära att hyresförhandlingarna avskaffades.

Läs Kopchs och Herolds debattartikel på Expressen: https://www.expressen.se/debatt/planhyror-tar-pengar-fran-fattiga-och-ger-till-rika/).

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .