Nyheter

110 år gammal lag ställer till det för hyresgäster

240px Streichholz
Om din hyreslägenhet brinner upp, kan hyreskontraktet försvinna samma väg.

En 110 år gammal lag stipulerar att om en hyresrätt brinner upp, så kan hyresvärden med omedelbar verkan förklara hyreskontraktet som uppsagt. Hyresgästen som drabbas av detta har ingenting att sätta emot i en sådan situation.

En hyresgäst hos en bostadsrättsförening i Viby drabbades av detta för en tid sedan. Ett fel i en mikrovågsugn orsakade en brand, och vips så var hyresgästen bostadslös.

Denna urgamla lag har ingen som helst egentlig funktion på dagens bostadsmarknad. Det är inget som helst problem för hyresvärden att hyresgästen flyttar tillbaka till en återställd, eller återuppbyggd, hyresrätt efter en brand. Man återgår ju bara till ursprungssituationen.

Riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S) driver nu frågan om att skrota denna lagstiftning. Förslaget har behandlats av justitieminister Morgan Johansson (S), men ännu finns inget skarpt förslag om att upphäva lagen.

- ”Det spelar ingen roll hur många som drabbas, för de som drabbas är det oerhört traumatiskt och vi måste se om vi kan göra något”, säger Hillevi Larsson i en artikel i tidningen Mitt i Sollentuna.

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier