Nyheter

ABF-verksamhet för nyanlända flyktingar

Värdigt mottagande
Foto: ABF

Bland annat ABF Huddinge bedriver en stor folkbildningsverksamhet för nyanlända flyktingar.


I Vårby Gårds centrum i Huddinge kommun har ABF verksamhet för 150 flyktingar i 16 olika grupper. Verksamheten startade sent under hösten, och växer stadigt. Det handlar om studiecirklar i svenska och om det svenska samhället samt språkcaféer.

- ”Vi försöker vända det hela till glädje, vi pratar inte om hur de tog sig hit eller varför de är här. Vi går vidare och jobbar framåt. Det är därför också som de kommer hit, tror jag”, säger ABF:s verksamhetsassistent Haddy Johansson i ett uttalande på ABF:s hemsida www.abfvalkommenhit.se.

Haddy fortsätter med att det viktigaste är att få deltagarna att våga använda språket, inte att traggla glosor – men som självklart är en del av kurserna.

Sammantaget hade ABF i landet 33 000 deltagare i sådan verksamhet under hösten 2015. Under perioden januari-april i år har ytterligare 48 000 deltagare tillkommit.

En Hyresgästförening som nappat på detta är Sigtuna som startade ett eget språkcafé nu i våras, vilket vi har skrivit om tidigare på denna hemsida.

Är du och din lokala förening intresserade av att starta sådan verksamhet? Kontakta i sådana fall Thomas Axelsson i Sollentunaföreningen på tel: 070/653 56 86 eller via mejl Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Det finns möjlighet att få ekonomiskt stöd från Hyresgästföreningens integrationsfond och ABF.

Mer fakta om och exempel på ABF:s verksamhet för flyktingar kan man finna på www.abfvalkommenhit.se.

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier