Nyheter

- Är det verkligen fred vi vill ha på bostadsmarknaden? ...signerat Johan Flyckt

Signerat Johan Flyckt 2 feb 2021
Jag tillhör den generation som vuxit upp med Imperiet och Thåströms hjärtskärande stämma när den vrålar ut ”-Är det verkligen fred vi vill ha, till varje tänkbart pris?”

När jag hör debatten om marknadshyror så uppfattar jag att det är precis där vi står idag. Det är den frågan vi har på bordet just nu. Fastighetsägarna, Moderaterna, Kd, C, L, Timbro med flera vill slå undan benen på redan ekonomiskt utsatta människor med marknadshyror. Och jag frågar mig om det verkligen är bostadspolitisk fred vi vill ha, till varje tänkbart pris. Eller är vi på väg in i en ny fas med hyresstrejker, ockupationer och kravaller för att försvara rätten till ett hem…

Marknadshyror hyresstrejk
Vad säger förslaget om marknadshyror

Alla gör nu sitt bästa för att lura tre miljoner hyresgäster och invagga dem i ett falskt lugn där de ska tro att situationen inte kommer att drabba dem. Men till och med Centerns bostadspolitiskt ansvariga säger att detta är ett steg mot marknadshyror. Moderaterna har en motion färdig i riksdagen där de vill införa marknadshyror på hela hyresbeståndet.

  • Idag ligger ett förslag om Fri hyressättning i nyproduktion. Det är en omskrivning av ett andra steg mot marknadshyror.
  • Det första steget införde Alliansen när man införde marknadshyror för andrahandsuthyrning av bostadsrätter.
  • Nästa steg som dessa partier och aktörer redan planerar är marknadshyror i nya kontrakt. Det vill säga så fort någon flyttar eller avlider.

På så sätt menar Stureplans-Centern, Moderaterna, KD, Liberalerna, Fastighetsägarna och Timbro att man ska krossa de mänskliga rättigheterna för hyresgästerna i en femårsplan. Det handlar om att krossa ekonomin för en tredjedel av Sveriges befolkning. På så sätt uppnår man en förslavad underklass och säkrar den egna politiska majoriteten för all framtid. Sverigedemokraterna låtsas vara emot marknadshyror för de vet att det finns många väljare här men utifrån Sollentunas Sverigedemokrat Arne Nilsson vet vi att partiet egentligen är för både marknadshyror och utförsäljningar av hyresrätter till riskkapitalister.

En historisk utblick visar var marknadshyror leder

Det är lätt att glömma bort att vi redan provat marknadshyror i Sverige på 1930 talet. Det ledde fram till ett oerhört mänskligt lidande och till strider mellan olika samhällsskick. Symbolen för det havererade systemet blev slaget om Olskroken 1936-1937 där hyresgästerna tog lagen i egna händer och genomförde en blockad. Så här beskriver Wikipedia det havererade läget;

Slaget om Olskroken 1937 1937 ” -Efter kraschen 1929-30 vände ekonomin uppåt under 1930-talets andra hälft. I Sverige rådde bostadsbrist. Detta öppnade upp för ohämmad bostads­spekulation. I Olskroken fanns hus som bytte ägare två gånger under samma vecka. Hyresgästföreningen gjorde en husägarutredning som publicerades i tidningen Hyresgästen. Varje husägare och fastighet fick sina affärer redovisade. För 49 fastigheter i Olskroken hade värdet ökat med 2,5 miljoner kronor på några år. Genom undersökningen kunde hyresgästerna visa att husägarna hade tjänat 7 miljoner kronor på husen i Olskroken sedan 1918. Samtidigt tilläts husen förfalla

Det är precis detta det handlar om. En Win-Win situation för en ohelig allians mellan nyliberalismen och neokonservatismen. Samtidigt som du gör hyresgästerna fattiga och utsatta så frigör du enorma rikedomar för de redan besuttna. Den här resan har idag åter redan börjat med utförsäljningen av allmännyttiga bostäder till multinationella riskkapitalister. Men de menar att det går för långsamt att krossa hyresgästerna och deras organisation Hyresgästföreningen så nu måste man öka takten. I mitt eget Sollentuna kan vi se hur Traktören 5 behandlats sedan Moderaterna tvingade Sollentunahem att sälja fastigheten 2009.

  • Wallenstam köper Traktören 5 år 2009 och säger sig var långsiktiga ägare
  • Sedan säljer de vidare till D. Carnegie efter fem år till ett fördubblat värde
  • D. Carnegie köps upp av ökända amerikanska Riskkapitalisten Blackstone
  • Blackstone döper om D.Carnegie till Hembla då de fått så dåligt rykte
  • Blackstone säljer sitt aktieinnehav och Hembla ägs i dag av den ökända tyska Riskkapitalisten Vonovia.
  • Resultatet år 2021 är hus i fallfärdigt skick och 1800 kronor mer i hyra per månad.

Vad det här visar i både det långa och korta perspektivet är att kvartalskapitalismen inte på något sätt löser bostadsfrågan. Det är inte ens meningen. Meningen är att göra en tredjedel av befolkningen svaga och fattiga samtidigt som den rikaste tredjedelen av befolkningen blir ännu rikare. Medelklassen ska få några kaksmulor samtidigt som de ska skrämmas till lydnad genom att de själva kan bli fattiga om de inte tiger om det som sker.

Så är det verkligen bostadspolitisk fred vi vill ha?...

Jag började arbeta på Hyresgästföreningen 2003. Efter snart tjugo år av borgerliga försämringar för hyresgästerna. Och ett ointresse från Socialdemokraterna och Miljöpartiet att återställa anständiga regler för tre miljoner hyresgäster, står vi där vi står idag. Mitt i en regeringskris som åtminstone på ytan är skapad av frågan om Marknadshyror. Även om alla politiska partier som är för marknadshyror försöker kalla det för allt möjligt annat.

Min fråga blir då om det verkligen är bostadspolitisk fred vi vill ha? till varje tänkbart pris! Och följdfrågan blir varför hyresgästerna och hyresgäströrelsen ensamma ska ta ansvar för ett system som giriga Fastighetsägare, nyliberaler och neokonservativa gör allt för att krossa.

Tänk er ett scenario där hyresgästerna fråntas alla rättigheter till ett tryggt hem och deras hyra kan dubblas över en natt. I samma scenario fråntas Hyresgäströrelsen alla lagliga möjligheter att företräda dem. Då finns det inte så många alternativ kvar än att återgå till 1930 talets metoder med blockader, hyresstrejker, kravaller och ett modernt Hyresgästernas Defence Legaue. Eller varför inte en motsvarighet till Nordirlands politiska parti Sinn Fein fast för hyresgäster (Hyresgästpartiet) och med en militant skyddsorganisation i form av IRA fast istället (Hyresgästernas trygghetsarme). Allt för att försvara människors rätt till ett hem.

Allt detta vore naturligtvis fruktansvärt och inte bra för någon. Men va fan tror Fastighetsägare, nyliberaler och neokonservativa? Att hyresgäster är några jävla svassande mönster helt utan integritet. Då kan det bli ett jobbigt uppvaknande inför något ingen kan stoppa. Det är lätt att ta för givet att människor som utsätts för orättvisor under nästan tre decennier inte kan ryta ifrån men historien visar att det mesta har en gräns. Minns att det bara är drygt hundra år sedan vi hade hungerkravaller i Stockholm och ett hyresgäststyrt potatisuppror på Södermalm. Regeringen var så nervös att de körde in militärbåtar i Stockholms hamnar och var beredda att skjuta med kanonerna på sin egen befolkning. Bland Hyresgästföreningens ledamöter diskuterades samtidigt frågan om man skulle beväpna sig.

Så glöm aldrig bort att vår underbara fred bygger på ett samhällskontrakt där alla tillåts vara med. Människor som inte längre har något att förlora är farliga människor. Och inga straff i världen hjälper mot människor som saknar mat och tak över huvudet.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier