Nyheter

Allmännyttan splittrad av lagstiftningen


Martin Grander
Foto
: Malmö Universitet

Detta menar en statsvetare och forskare i Urbana studier vid Malmö universitet.

Statsvetaren och forskaren Martin Grander, säger så här i annonstidningen Fastigheter i framkant (DN den 21 november 2018) apropå en nyligen publicerad avhandling om allmännyttan:

- ”Allmännyttan har alltid varit ett verktyg inom den svenska bostadsförsörjningen, men efter den nya lagens krav på ökad affärsmässighet kan man se att det finns en potentiell konflikt mellan samhällsansvar och affärsmässighet”.

Grander menar att det fortfarande finns kommunala bostadsbolag som agerar allmännyttigt. Skillnaderna mellan de allmännyttiga bolagens agerande beror på dels olika tolkningar av termen affärsmässighet, och dels på lokala politiska agendor. Lagstiftningen i sig hindrar inte att bolagen att vara en del i kommunernas bostadsförsörjningsansvar, samhällsansvar och sociala ansvar.

Martin Grander säger vidare:

- ”Utifrån de resultat som avhandlingen pekar på finns det fortfarande möjligheter till att vara samhällsnyttig, att bygga och vara tillgängliga för alla. Det finns de som säger att Allmännyttan förlorat sin särprägel. Jag menar att man fortfarande kan arbeta på som tidigare. Det finns gott om exempel på att det går att kombinera affärsmässighet med socialt ansvar. Allmännyttan har inte spelat ut sin roll, men det är viktigt att de kommunala politikerna använder som det är tänkt”.

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier