Skip to main content

Nyheter

Arga hyresgäster i Rotsunda

Rotsunda indiska
Ett 20-tal arga hyresgäster samlades till möte den 11 oktober för att diskutera att John Mattson tvingat dem till Hyresnämnden.

Själva saken är att John Mattson Fastighetsföretagen AB har begärt att deras hyresgäster i Rotsunda ska godkänna en omfattande upprustning (mer om upprustningen nedan).

Sommaren 2022 skickades en sådan begäran ut till ett antal hyresgäster, och under den nu gångna sommaren skickades en likadan ut till resten. I denna begäran finns en lista (en hel A4-sida) med åtgärder. Allt från stambyte till parkettgolv i köken kan man säga. Men hyresgästerna får inte veta vad som ska göras då John Mattson förbehåller sig rätten att välja fritt ur denna lista. I och med det får inte hyresgästerna heller veta vad detta kommer att kosta i form av höjda hyror.

När det gäller stambyten (vilket är det absolut dyraste man kan göra vid en upprustning) så är det inte ens aktuellt. Alla fastigheter som John Mattson nu äger i Rotsunda stambyttes under första halvan av 90-talet, och de stammarna håller i många år framöver.

Ett flertal hyresgäster skrev inte på begäran om godkännande, och nu har John Mattson tvingat dessa till Hyresnämnden för avgörande. Hyresnämnden kan godkänna John Mattsons krav över huvudet på hyresgästerna kan man säga. Det är det ena som hyresgästerna är arga på.

Det andra är att som ett brev på posten så kommer John Mattson att vilja chockhyra hyrorna efter upprustningen. Vilket är själva idén med upprustningen.

Förhandlingarna i Hyresnämnden genomfördes måndagen den 16 oktober. Nämndens beslut i frågan offentliggörs senare.

Ett resultat av mötet är att några av de arga hyresgästerna bildade en lokal hyresgästförening vid sittande bord, redo att ta upp kampen.

Fotnot. Hyresnämnden är ingen domstol utan har mer karaktären av en tvistelösande nämnd med representanter från bland annat hyresbostadsmarknadens parter. Nämnden sorterar dock organisatoriskt under Domstolsverket.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .