Nyheter

Billström attackeras

cpj22kackkhb9xchxelv

Annika Billström, tillförordnad regionchef för Hyresgästföreningen region Stockholm, anklagas i en stor artikel i Expressen (7/11) för ”dubbelspel”.

Expressen fokuserar på Billströms roll som regionchef och det generella uppdraget för alla aktiva inom Hyresgästföreningen att verka mot höjda hyror och marknadshyror, och hennes roll som styrelseledamot i koncernstyrelsen för det norska byggföretaget Veidekke och rollen som styrelseledamot i det svenska fastighetsbolaget Keywe som har ett samarbetsavtal med Veidekke.

 

Enligt Expressen har Veidekke en uttalad åsikt om att bostadssektorn ska vara marknadsbaserad och att den marknadsbaserade modellen även ska omfatta hyresfastigheter. Här vill tidningen måla upp en intressekonflikt.

Annika Billström säger själv att Veidekkes uttalanden om en marknadsbaserad modell för hyresrätter är en tjänstemannaprodukt inom bolaget, vilken inte har behandlats av koncernstyrelsen.

Hyresgästföreningens förbundschef, Jan Johansson, säger till Expressen att förbundet kände till Billströms uppdrag innan hon blev tillförordnad regionchef på konsultbasis, och att förbundet inte såg några motsättningar i detta. Speciellt eftersom Veidekke verkar på bostadsrättsmarknaden. Hon är i rollen som ledamot i koncernstyrelsen inte heller motpart till Hyresgästföreningen, och Jan Johansson menar att det är en självklarhet att hon företräder Hyresgästföreningens värderingar. Annars skulle hon inte kunna ha uppdraget som tillförordnad regionchef.

En tidigare regionordförande uttalar i sammanhanget glatt och villigt till Expressen att detta är en intressekonflikt för att Veidekke står för marknadshyror, och underförstått att Billström inte skulle följa besluten i regionens fullmäktige. Det står dock ingenstans att finna att Veidekke verkar för marknadshyror. Inte heller att bolagets koncernstyrelse skulle ha en uttalad policy om någonting sådant. Lika lite går det att finna att Annika Billström inte skulle ha följt beslut i regionens fullmäktige.

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier