Nyheter

Bostadskaos i Botkyrka

Albyberget2
Sedan en tid är det känt att 1 274 hyresrätter på Albyberget ska säljas – igen.

De 1 274 hyresrätterna på Albyberget i Botkyrka såldes 2013 av Botkyrkabyggen till bolaget Mitt Alby för 730 miljoner kronor. I samband med affären så var Botkyrkabyggen och Mitt Alby överens om att den nye ägaren skulle behålla lägenheterna i minst tio år och att man gemensamt skulle verka för att utveckla kommundelens bostadsområden. Så blev det aldrig.

Nu, redan efter fem år, står det klart att Mitt Alby säljer lägenheterna till D. Carnegie för 1,6 miljarder kronor. Och där står nu Botkyrkabyggen och dess ägare kommunen med skägget i brevlådan.

Detta har naturligtvis skapat stor oro bland hyresgästerna på Albyberget.

Men det slutar inte där. Nu har en grupp hyresgäster bildat Nätverket Grannar på Albyberget som kräver att kommunen (läs Botkyrkabyggen) ska köpa tillbaka lägenheterna. Aktivisterna i nätverket hänger ut gula tygstycken från sina fönster, och uppmanar alla andra hyresgäster att göra detsamma. De gula tygstyckena betyder ”Not welcome” och syftar på D. Carnegie.

D. Carnegie tar över fastigheterna den 23 april.

Vi har i en tidigare artikel gjort liknelsen med norra Malmvägen i Sollentuna. Där köpte Wallenstam knappt 500 hyresrätter av Sollentunahem på liknande villkor som i Alby. Efter några år sålde Wallenstam sedan vidare till just D. Carnegie.

Låt de allmännyttiga hyresrätterna stanna kvar där de hör hemma – hos de allmännyttiga bostadsbolagen. De privata bolagen får bygga själva och ska inte tillåtas att profitera på medborgarnas gemensamma egendom.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier