Nyheter

Bostadskrisen i skuggan av riksdagskrisen

Frukostsem
Torsdagen den 4 december höll Hyresgästföreningen region Stockholm ett frukostseminarium om bostadspolitik. Medverkade gjorde Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen, samt Ann-Margrethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd i Stockholm.

Marie Linder inledde med att säga att det är viktigt med samtal om bostadspolitiken och den stora orättvisa som råder mellan ägda och hyrda bostäder. Och kanske speciellt nu då det står klart att regeringen kommer att utlysa nyval. Att regeringens budget inte gick igenom drabbar kommunerna, bland annat Stockholm som nu blir utan stora statliga resurser till äldreomsorgen. De utlovade 1,7 miljarder kronorna till upprustning av miljonprogrammen i landet kommer nu inte heller.

Ann-Margrethe Livh menade att det är viktigt att slå fast att vi har bostadsbrist i hela landet, och att den förra regeringen drev bostadspolitiken mot privatiseringar och marknadshyror.

Den nya majoriteten i Stockholms stadshus gav sig in i de bostadspolitiska frågorna ganska direkt efter valet, genom att stoppa ombildningarna av de allmännyttiga hyresrätterna till bostadsrätter. Man har också drivit igenom att Stockholms bostadsbolag nu sänker inkomstkraven för att få ett hyreskontrakt, vilket gör att fler får möjlighet att hyra.

Och fler bostadspolitiska insatser är på gång. I ägardirektiven har majoriteten nu fört in ett uppdrag till bolagen att ta fram ett ”Stockholmshus” som är anpassat till behov och förutsättningar i Stockholm. Tanken är att kunna pressa ner produktionskostnaderna med mellan 15 och 20 procent, och därigenom få billigare bostäder som är tillgängliga för fler. I ägardirektiven ingår nu också att bostadsbolagen ska pressa ned hyrorna i sina fastigheter

En annan satsning är så kallade ”Snabba hus”, vilket är mindre lägenheter med god standard som går fort att bygga. Tanken är att inrätta en speciell bostadskö till dessa lägenheter för personer mellan 18 och 35 år. Det första bygget kommer att ske i Råcksta med 140 lägenheter. Byggstart är våren 2015 och de kommer att stå klara redan under hösten samma år.

Den moderatledda majoriteten i Sollentuna har tidigare i mångt och mycket kopierat vad som hänt i Stockholm, till exempel ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter. Det vore bra om man fortsatte med det och nu började arbeta i linje med Stockholms nya majoritet vad gäller bostadspolitiken.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Boutvecklare & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier