Skip to main content

Nyheter

Bostadspolitisk rapport Sollentuna 2022

Bostadspolitisk rapport 2022
För några dagar sedan publicerade vi denna högintressanta rapport på denna hemsida.

”Bostadspolitisk rapport Sollentuna 2022” är framtagen av Hyresgästföreningen Sollentuna tillsammans med Reformistnätverket och är skriven av Johan Flyckt.

Johan är Sollentunabo och har tidigare varit förtroendevald i Hyresgästföreningen. De senaste tjugo åren har han varit anställd hos Hyresgästföreningen region Stockholm och arbetar idag som verksamhetsutvecklare för bland annat Hyresgästföreningen Sollentuna.

Rapporten bygger i stora delar på en analys av Sollentunahem under åren 2006-2021 som Hyresgästföreningen Sollentuna gjort. Den analysen gjordes med hjälp av Sollentunahems publicerade årsberättelser.

Och vad visar då detta?

Jo – det är stora problem med det allmännyttiga bostadsbolaget Sollentunahem. Inte direkt med bolaget i sig, utan med ägarna – det vill säga den politiska majoriteten i Sollentuna kommun, som gör allt man kan för att tömma bolaget på så mycket pengar som möjligt.

Ett praktexempel: Under senare år har Sollentuna kommun gjort en värdeöverföring från Sollentunahem till andra kommunala bolag om 3 750 000 000 kronor. Jo du läste rätt, tre miljarder sjuhundrafemtio miljoner kronor. Och det är inte allt. Läs rapporten så får du se.

Hyresgästföreningen Sollentuna har valt att dels ta fram rapporten och dels presentera den tillsammans med Reformistnätverket i Sollentuna. Detta nätverk är en del av den socialdemokratiska föreningen Reformisterna.

En av många anledningar till detta är att vi som förening kunnat påverka flera av Reformisternas ställningstaganden vad gäller de bostadspolitiska frågorna. Detta betyder inte att Hyresgästföreningen Sollentuna bedriver någon slags partipolitik. Vi är lika partipolitiskt obundna som alltid, men samarbetar mer än gärna med partier som delar våra bostadspolitiska uppfattningar. Så har vi gjort i många år med Miljöpartiet, Sollentunapartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Sollentuna. Och det kommer vi att fortsätta med så länge vi anser att det ger någonting för våra medlemmar i synnerhet och hyresgäster i allmänhet.

I klartext – vi kommer fortsätta att vara bostadspolitiskt aktiva, men även fortsättningsvis som en partipolitiskt obunden organisation. Får man tycka vad man vill om, men så är det.

Några av våra slutsatser i rapporten:

Att vi stoppar all planerad utförsäljning!

Att vi slopar alla kommunala vinstkrav på Sollentunahem!

Att vi arbetar för ökat hyresgästinflytande i bolagets styrelse.

Att vi sänker hyrorna för de boende så att de orkar ta ett klimatansvar!

Att vi bildar en seriös kommunal bostadsförmedling!

Att vi använder kommunens markpolitik för billigare hyresrätter!

Att vi arbetar med långsiktigt hållbart underhåll av fastigheterna!

 

Läs rapporten – och sprid den i dina nätverk!

Se startsidan på denna hemsida.

Föreningsstyrelsen
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .