Nyheter

Bostadspolitiskt uttalande

Block och penna
Hyresgästföreningen region Stockholms årsmöte den 29 april antog ett bostadspolitiskt uttalande som du kan läsa här.

Goda bostäder för alla!
Hyresgästföreningens rapporter visar att 54 procent av hushållen i Stockholmsregionen inte har råd att efterfråga en nyproducerad lägenhet på 60 kvadratmeter. Det är en orimlig situation där så många helt ställs utanför möjligheten att hyra en ny lägenhet. Till detta kommer att drygt 120 000 bostäder just nu saknas i Stockholmsregionen.

I och med Sverigeförhandlingen kommer nya bostäder att byggas i flera kommuner i regionen. Det gäller Huddinge, Solna, Stockholm, Täby, Vallentuna och Österåker. För Hyresgästföreningen gäller det att bevaka och påverka besluten så att de bostäder som byggs till stor del blir hyresrätter med rimliga hyror.

Det här gör att vi i vårt bostadspolitiska arbete måste driva kraven ännu hårdare på att det byggs hyresrätter med rimliga hyror som kan efterfrågas av normalinkomsttagare. Samtidigt måste vi på det lokala planet bevaka att nyproduktionen inte belastas av extra kostnader i form av infrastruktur et. Som driver upp hyresnivåerna.

I och med Framtidsprogrammet har Hyresgästföreningen tagit på sig en ny roll. Vi ska vara en bredare samhällsaktör och vi ska också påverka mer på det lokala planet. All erfarenhet visar att där det finns aktiva lokala hyresgästföreningar, lyckas vi i högre grad påverka i lokala frågor. Därför är det viktigt att vi följer uppmaningarna i Agenda 2022 om att söka upp, öppna upp och backa upp. Ju mer engagemang lokalt, desto större politisk påverkan. Vi måste bli bättre på att välkomna nya idéer och nya aktiviteter på lokal nivå, för att vi ska kunna vara den politiska kraft vi kan vara.

Nästa år är det val, och Hyresgästföreningen kommer att vara en viktig kraft i att påverka väljarna. Hyresgästföreningen är större än de frågor vi främst förknippas med; förhandlingar och hyresjuridik. V har fler medlemmar än något politiskt parti och kan påverka politiken i hög grad.

Vårt krav står fast: Bygg fler hyresrätter med rimliga hyror!
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Boutvecklare & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier