Nyheter

Boverket om andrahandshyresmarknaden

Boverket
Boverket har presenterat en rapport om hyresnivåer, antal uthyrningar, mellanhänders agerande och effekter för konsumenterna i syfte att följa upp lagen om uthyrning av privata bostäder som infördes 2013.

För det första konstarerar verket att andrahandshyrorna har ökat kraftigt – bostadsrätter med 12 procent och hyresrätter med 13 procent.

Men rapporten visar också på annat:

·         Den stora förändringen på andrahandsmarknaden är utbudets utveckling. Under perioden 2009-2011 minskade antalet uthyrningar med nästan en fjärdedel. Trots att utvecklingen vände 2011 har marknaden ännu inte återhämtat sig.
·         Andrahandshyran för hyresrätter är lägre än bostadsrättshyran.
·         Andrahandshyrorna för bostadsrätter tycks ligga lägre än de ramar som lagen anger.
·         Hyrorna för samtliga lägenhetstyper har utvecklats snabbare efter att lagen trädde i kraft. Orsaken till den snabbare hyresökningen är okänd. Att hyresökningen omfattar samtliga lägenhetstyper samt att data över hyresutvecklingen inte visar ett plötsligt språng i samband med den nya lagen tyder på att andra faktorer än lagändringen kan ha drivit hyrorna.
·         En förbättrad institutionell struktur kan minska riskerna och kostnaderna vid andrahandsuthyrning – och därmed troligen också öka andrahandsuthyrningen.

Hela rapporten finns som pdf på Boverkets hemsida - http://www.boverket.se/sv/om-boverket/publicerat-av-boverket/publikationer/2015/andrahandsmarknaden-hyror-utbud-och-institutioner/.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier