Nyheter

Bussresa med Hyresgästföreningen

thumbnail IMG 1090
Lördagen den 17 september bjöd Hyresgästföreningen sina medlemmar på en bussresa till två av kommunens kulturella centran.


Klockan 11.00 utgick den nästan fullsatta bussen (totalt ungefär 50 personer, vuxna och barn) från Rotsunda torg. Ulla Rosén är den som arbetat fram evenemanget och var också reseledare. 

Första anhalten var Hembygdsföreningens gård i Hersby.

thumbnail IMG 1087
Här mötte deras ordförande, Anders Boberg samt en tolk som översatte visningen till arabiska, då en hel del av de deltagande hade detta som sitt huvudspråk.

I nästan en timme visade Anders gården, där byggnader från hela kommunens kulturarv har samlats. Förutom de ursprungliga byggnaderna finns t.ex. en loge från Ytterby, en parstuga från Rotsunda, en ladugårdslänga från Landsnora och en mindre stuga från Silverdal. 

Anders genomförde visningen med bravur, och fick mycket goda vitsord från gruppen. Han avslutade visningen med att tala om att Hembygdsföreningen gärna tar emot nya medlemmar, något som skribenten av dessa rader verkligen kan rekommendera. Kanske beroende på att jag varit aktiv i hembygdsföreningen i många år…

thumbnail IMG 1096
Det andra målet, och slutmål för resan, var Bögs gård på Järvafältet. Gården är ett jordbruk som fortfarande är levande. Här finns också en visningsgård med olika djur samt ett kafé med matservering, och många Sollentunabor besöker gården. Denna lördag, med ett strålande väder, var det fullt på parkeringen. Busschauffören fick tömma bussen och söka sig en parkeringsplats en bra bit längre bort.

Deltagarna gick runt och undersökte lokaliteterna, här fanns hästar, getter, grisar och kaniner. I en hönsgård hade placerats ett träd där barn under året lämnat sina nappar, en sed som finns på många gårdar av denna typ landet runt.

Långhornig boskap finns i närheten, vid Väsby gård. Så långt tror jag inte att någon gick.. En restaurerad bostad, snarare en hydda, från järnåldern, har också byggts upp på Bögs gård. Några gjorde sig det lilla omaket att besöka den. Tyvärr kom jag inte dit, jag som ändå läst arkeologi på universitetsnivå.

thumbnail IMG 1094
Och så fick alla kaffe/ te/ festis och bulle på kaféet, och lät sig väl smaka. Även busschauffören hann dit och fick sitt mellanmål, innan han skulle tillbaka och hämta bussen.

Vilket han gjorde, så att den kunde lastas vid halv tre. Då gick turen hem till Rotsunda, där de flesta bodde.

Ulla frågade resedeltagarna om de var intresserade av flera bussturer, och svaret blev ett rungande ”ja”. Så nu sitter vi med förslag för flera turer av det här slaget.  

Ett tack från mig till Verksamhetsgruppen i HGF Sollentuna, som utfört detta i samarbete med Sollentuna kommun, hembygdsförening och Bögs Gård.

Lasse Håkansson
Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  

Foto: Ulla Rosén

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier