Nyheter

Byggbolagen klarar inte byggutmaningen

Byggnadsarbetare
Ett nytt problem angående den skriande bostadsbristen dök upp i januari månad. Det visar sig att byggbolagen inte klarar av att bygga efter den efterfrågan som finns.

De stora byggbolagen – Skanska, NCC och Peab - menar att de inte har resurser att klara av det stora behovet av bostadsbyggandet. Stödet från andra byggbolag, svenska eller utländska, räcker heller inte till. Speciellt eftersom de utländska byggbolagen enligt uppgift har svårt att etablera sig i Sverige. Inom detta problem ryms också bekymret med att hitta kvalificerad arbetskraft, vilket betyder att man behöver och vill anställa, men kan inte då man inte kan hitta kompetensen.

Ett nygammalt bekymmer ovanpå detta är kommunernas svårigheter, för att inte säga tröghet, när det gäller att få till detaljplaner med allt vad det innebär.

Samtidigt så har byggföretagen själva byggt in ett problem i detta, då man har avkastningskrav på runt 18-20 procent vilket inte underlättar processerna.

-          ”Det är svårt att se att de svenska företagen har kapacitet att bygga så mycket mer. De börjar få brist på yrkeskunnigt folk som till exempel platschefer. Kommunerna har också svårt att hänga med på plankontoren”, säger sekreteraren i den statliga utresningen ”Bättre konkurrens för ökat bostadsbyggande”, Jonas Hammarlund i ett uttalande till Dagens Nyheter.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier