Nyheter

Byggtakten i Sollentuna alldeles för låg

Bild 073
I år kommer endast 365 nya bostäder att påbörjas.

Historiskt har Sollentuna haft en låg, eller mycket låg, byggtakt i över tjugo år. Det finns undantag åt bägge håll. Något år påbörjades runt 700 nya bostäder, ett annat inga alls.

Länsstyrelsens beräkningar visar att det kommer att påbörjas totalt 770 nya bostäder i Sollentuna under 2018 och 2019 – 365 under 2018 och 405 under 2019.

Joakim Jonsson
- ”De visar tydligt att vi inte hänger med i bostadsbyggandet även för framtiden. Vi har för få planerade bostäder utifrån det behov som finns”, säger Joakim Johnsson (S), andre vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, i ett uttalande till lokaltidningen Mitt i Sollentuna.

Henrik Thunes
Föga förvånande har kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M), en helt annan uppfattning. Han uttalar i samma tidning att den nuvarande byggtakten är helt rimlig.

Det är lätt att konstatera att den nuvarande byggtakten inte svarar mot de behov som finns, eller det bostadsförsörjningsansvar som Sollentuna kommun har. Ekvationen går inte ihop – antalet kommuninvånare ökar i rask takt och bostadsbyggandet hänger inte med på långa vägar.

Det mest skriande behovet gäller hyresrätter. Sollentunahem har idag en bostadskö om 47 000 personer. Det motsvarar drygt 65 procent av invånarantalet i Sollentuna kommun.

De i nuläget enda kända planerna på att bygga hyresrätter i Sollentuna är dels Sollentunahems uppdrag från kommunen att bygga 1 500 hyresrätter fram till 2023, och dels att någon privat aktör ska bygga (kanske) drygt 200 hyresrätter i Väsjön.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier