Nyheter

Chockhöjning av hyrorna för parkeringsplatser och garage

Bild 001
Från och med den 1 juli höjer Sollentunahem hyrorna för parkeringsplatser och garage med 25 procent.

Enligt Sollentunahem är skälet skatteregler, i och med att bolaget delats upp i flera nya bolag. Hyr du din lägenhet i ett, bolag och till exempel en parkeringsplats av ett annat av Sollentunahems bolag så får du nu betala moms på hyran. Detta innebär en hyreshöjning med hela 25 procent.

Hyresgästföreningen Sollentuna ska undersöka om detta verkligen är enligt gällande skatteregler. Alla bolagen ägs ju av AB Sollentunahem, som i sin tur ägs av Sollentuna kommun.

Hyror för parkeringsplatser och garage omfattas inte av förhandlingsordningen, och därför har inga förhandlingar mellan Sollentunahem och Hyresgästföreningen ägt rum.

Märkligt i sammanhanget är att Sollentunahem informerar om detta först den 9 augusti, när ändringen trädde i kraft den 1 juli.

Här följer Sollentunahems information om höjningarna.

AB Sollentunahem genomgick en fullständig fission (delning) från den 1 juni 2018, då det tidigare bolaget delades upp i fem bolag: Sollentuna Allmännyttiga bostäder AB, Sollentunafastigheter 1 AB, Sollentunafastigheter 2 AB, Sollentunafastigheter 3 AB och Sollentuna Kommunfastigheter AB.

Enligt gällande skatteregler måste fastighetsägare ta ut moms på parkerings- och garageplatser som hyrs ut till andra än fastighetsägarens bostadshyresgäster.

Om du till exempel hyr en bostadslägenhet av Sollentuna Allmännyttiga Bostäder och en parkeringsplats av Sollentunafastigheter 1, måste vi debitera moms på avgiften för den parkeringsplatsen, det innebär att avgiften för parkeringsplatsen höjs med 25 procent. Om parkeringsplatsen kostar 400 kronor tillkommer 100 kr i moms = totalt 500 kr inklusive moms. Det totala beloppet syns på hyresfakturan för parkeringsplatsen.

Momsdebiteringen gäller från den 1 juli 2018.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier