Nyheter

Debatt: Bostadsbyggandet minskar - nu kan vi bygga bostäder!

Byggarbetsplatswiki
Bostadsbehovet är stort. Bostadsbyggandet ligger på höga nivåer – trots att byggföretag och en och annan politiker spår ett rejält minskat bostadsbyggande.

Under år 2017 påbörjades ungefär 72 000 nya bostäder enligt Boverket. Sådana höga siffror får man gå så långt tillbaka som till miljonprogrammets (1965-1975) dagar för att hitta.

Och ändå är det inte bra!

Byggnadsarbetare
Och varför inte det då? Jo, i byggföretagens värld så är det kris för att man inte kan sälja svindyra bostadsrätter, vilka man bygger hej vilt och i tid och otid. Men nu är det ju så att det inte är fler bostadsrätter som vi behöver. Vi behöver fler hyresrätter med rimliga hyror. Och det kan inte byggföretagen leverera. Eller rättare sagt vill inte, för man har i årtionden tjänat miljarder på dyra bostadsrätter på en marknad där det i princip inte funnits någon konkurrens. Byggföretagen har slagit skallen i pristaket, men verkar inte inse det.

I det här läget kan vi göra någonting smart ur samhällsperspektiv. Vi ska bygga massor av hyresrätter med rimliga hyror. Samhället har här en chans att styra byggmarknaden mot lägre priser – låt oss ta den chansen.

Det är inte Skanska, Peab och Veidekke med flera som ska styra vårt samhällsbygge. Det ska medborgarna och inga andra göra via politiken.

Guldåren för byggföretagen på en osund bostadsmarknad är över. Det är det bara att inse. Nu är det inte byggföretagen som bestämmer längre, utan medborgarna. Och medborgarna vill ha fler hyresrätter med rimliga hyror.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier