Nyheter

Debatt: Förslaget om en bostadskommission i Sollentuna framförs på nytt

Joakim Jonsson
Flera gånger under flera år har detta förslag framförts i syfte att uppnå ett blocköverskridande samarbete som ska lösa bostadsbristen.

Häromveckan diskuterade partierna i Sollentuna varför det färdigställdes så få bostäder i Sollentuna förra året. Endast 200 stycken färdigställdes, vilket är mindre än hälften så mycket som målet. Tyvärr är det inte första gången målen inte uppnås. De senaste tjugo åren har målet endast uppnått vid ett par tillfällen. Vi Socialdemokrater i Sollentuna vet att det finns ett enormt behov av bostäder i vår region och det är ett behov som ökar i takt med att våra ungdomar vill starta sitt vuxenliv utanför föräldrahemmet. 

Därför är vi oroade över den situation som den moderatledda majoriteten i kommunen har försatt oss Sollentunabor i. Majoriteten borde istället för att prioritera utförsäljning av skolor och hyresrätter börja prioritera nybyggnation av bostäder. 

Ett första steg skulle kunna vara att den moderatledda majoriteten säger ja till socialdemokraternas förslag att tillsätta en bostadskommission, där vi kan diskutera förslag för att vända utvecklingen. Vi socialdemokrater har bl a föreslagit att kommunen genomför en gluggutredning för att hitta fler platser att bygga bostäder på. I Sollentuna finns det tusentals redan detaljplanlagda bostäder, där det går att börja bygga omgående men där byggherrarna väljer att avvakta med att bygga bostäder. Detta vill vi ändra på genom att tillsätta en byggsamordnare som sätter press på byggherrarna att genast börja bygga bostäder. Vi föreslår också att byggande av hyresrätter skyndas på genom att kommunen ger markanvisning till vårt gemensamma bostadsbolag Sollentunahem, som saknar mark och därför inte har byggt klart en enda bostad på flera år. 

Bara genom att genomföra dessa förslag ökar bostadsproduktionen avsevärt och vi kan uppnå de bostadsmål som vi gemensamt har satt upp, men då krävs det att den moderatledda majoriteten i Sollentuna släpper på partiprestigen och går med på att tillsätta en blocköverskridande bostadskommission som kan se till att de förslag som har lagts blir genomförda. 

Joakim Jonsson
(S) Sollentuna
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier