Nyheter

Debatt: Hänger bostadsbyggandet med befolkningsutvecklingen i Stockholms län?

Kö
Landstinget räknar med en rekordstor befolkningsökning i länet fram till år 2050.

Stockholms läns landsting har räknat på ett befolkningsutvecklingsscenario som landar i att vi kommer att vara hela 3,4 miljoner invånare i länet år 2050. Mer än en miljon fler än vad vi är idag. Men det kan också handla om att länet har hela 3,7 miljoner invånare detta år. Lite beroende på.

Länet, och dess kommuner, kan idag inte klara bostadsförsörjningen för de nuvarande cirka 2,3 miljoner invånarna. På plus ligger att bostadsproduktionen har ökat rejält sedan 2014, men ännu är vi inte ikapp dagens bostadsbrist. Och är ljusår från framtidens.

Det finns i detta nu en överhängande risk för att den ökande bostadsproduktionen inte kommer att hänga med den kraftiga befolkningsökning som förväntas enligt prognosen ovan.

Och då finns det bara en enda lösning. Bygg mera bostäder!

Med det menas att alla kommuner i Stockholms län måste ta sin del av bostadsförsörjningsansvaret. Då duger det inte att kommuner som Danderyd, Ekerö, Täby, Vallentuna och Vaxholm mer eller mindre struntar i att bygga bostäder.

Och fortsätter de att göra det över tid, så kommer de om några år få uppleva att de står utanför länets tillväxt. Och det bara på grund av att de inte producerar tillräckligt med bostäder.

Om kommunerna är smarta och har en strategi för bostadsproduktionen, så bygger de mest hyresrätter. Den metoden har över tid visat sig vara oslagbar. Om sedan alla har förstår detta faktum, är en helt annan sak.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier