Nyheter

Debatt: Hemlösheten blir större och större

Edsberg2
Drygt 30 000 är hemlösa i Sverige i dag enligt en undersökning, men mörkertalet är stort – det finns alltså fler som är hemlösa.

Under miljonprogrammets dagar så utrotades i princip den hemlöshet som fanns på den tiden. Nu ökar den stadigt sedan flera år. Självklart beror detta på förändringar på bostadsmarknaden och på den förda bostadspolitiken.

Devisen om allas rätt till bostad fungerar inte i vårt samhälle. I ett av världens rikaste länder har vi tiotusentals invånare som saknar ett hem. En av de mest grundläggande medborgerliga rättigheterna. Pinsamt.

Hemlöshet finns också i Sollentuna. I vår kommun finns det statistiskt 32,1 hemlösa per 10 000 invånare. Det utgör ungefär 230 personer. Och det i en av landets absolut rikaste kommuner. Mera pinsamt.

Och vad beror det på då? I Sollentuna är den rent av obefintliga bostadspolitiken den största orsaken. Det som byggs, byggs väldigt dyrt då kommunen inte gör någonting alls för att påverka kostnaderna. Snarare tvärtom.

Vidare så har den politiska majoriteten i Sollentuna ombildat och sålt 25 procent av Sollentunahems fastighetsbestånd, vilket gör att man stänger ute ännu fler från bostadsmarknaden. Och nu stundar utförsäljning av 2 000 hyresrätter samt ombildningar av hundratals hyresrätter. Som kommer att få samma resultat – fler hemlösa.

På så vis cementeras utanförskapet riktigt ordentligt. Vill vi ha det?
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier