Nyheter

Debatt: Myten om social housing

wienwiki
Staden Wien i Österrike har den högsta andelen hyresboende i Europa. Mycket på grund av fenomenet social housing.

I staden Wien säljer man inte ut allmännyttan. Så som man gör i bland annat Sollentuna kommun. Wien har också flest hyresgäster bland länderna i Europa. Hyresrätten är populär i Österrike. Men det har också sitt pris – social housing.

I Wien finns cirka 500 000 hyresrätter. För att få en lägenhet inom ”systemet” så får man inte tjäna mer än 450 000 kronor om året. Denna avgränsning gör att cirka 65 procent av befolkningen i Wien kan ansöka om en hyreslägenhet.

Till skillnad mot Sverige så är det ideella föreningar i Österrike som står för byggandet av hyreshus. Det handlar om fackföreningar, hyresgästföreningar och kyrkliga församlingar.

Här kan man tillägga att staden Wien aldrig har sålt ut en enda lägenhet till bostadsrättsföreningar eller privata fastighetsbolag. Här har Sollentuna kommun lite att lära. Minst sagt. Hoppas att Henrik Thunes (M), Magnus Ramstrand (KD), Anna-Lena Johansson (L), Maria Stockhaus (M) och Lars Kallander (C) läser detta.

Och detta är väl som bra, men det har sitt pris. I Österrike ”pekar” man ut medborgare med små, eller möjligtvis mindre, inkomster, och subventionerar (om än på omvägar…) deras boende. Ni vet, de med ett bostadsbehov och små inkomster får stå där med mössan i hand och liksom tigga…

Det systemet är ingen lösning på bostadsbristen i Sverige.

Hyresgästföreningen i Sverige har en annan idé. Vi vill ha bra bostäder till en rimlig hyra. För alla. Bostad är ett grundbehov och en medborgerlig rättighet. Bostadsförsörjningen är också ett kommunalt ansvar enligt lag. Och inte något som skall subventioneras i syfte att ”peka ut” vissa medborgare.

I många mediasammanhang påstås det ofta att vi i Sverige har subventionerade hyreslägenheter då vi har många allmännyttiga bostadsbolag. Men så är inte fallet. I Sverige finns det inget subventionerat boende i hyresrätt. Däremot subventionerar staten ägt boende genom möjligheten till skatteavdrag för boräntor och så kallat ROT-avdrag.

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier