Nyheter

Debatt: När professorer har fel

Lars Calmfors IFN

Foto: IFN

De akademiska titlarna räcker inte till när man har fel – eller hur Lars Calmfors?


Ännu en gång så luftar en ”förståsigpåare” en lösning på bostadsbristen, med mera, som helt saknar grund. Denna gång är det professor Lars Calmfors (se titlar med mera nedan) som i en debattartikel i Dagens Nyheter (4 januari 2019) som gör bort sig radikalt.

Calmfors menar att hyresregleringen bör avvecklas. Problemet med detta är att det inte finns någon hyresreglering i Sverige. Det fanns en fram till 1974, men det var då det. Det kan tänkas att Calmfors egentligen menar att parterna på hyresbostadsmarknaden förhandlar om hyror och andra villkor, men om så är fallet så är det väl högst rimligt att man av en professor kan kräva att han eller hon också då säger som det är.

Så här skriver Calmfors i ovan nämnda artikel i Dagens Nyheter:
Bostadspolitik. Hyresregleringen håller tillbaka byggandet och innebär att det existerande hyresbeståndet utnyttjas ineffektivt. Regleringen bör avvecklas, med gradvis och varsamt. Det krävs tak för hur snabbt hyreshöjningar får ske, en engångsskatt som minskar de vinster hyresvärdarna kommer att göra, höjda bostadsbidrag till utsatta grupper och någon typ av ”social housing” som utformas i syfte att motverka bostadssegregation”.

Förutom att Calmfors har fel i allt det andra också, så har han ju i och med detta skapat ett embryo till just en hyresreglering. Hur tänktes det här egentligen?

Via denna länk kan du läsa hela artikeln: https://www.dn.se/ledare/det-har-ar-min-onskelista-for-ett-blockoverskridande-samarbete/.

Lars Calmfors
Professor emeritus i internationell ekonomi
Forskare vid IFN
Fristående kolumnist
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier