Nyheter

Debatt: Partssamtal är rätt väg att gå

Bostadaspolitisk upptkat jan 2018 1
I somras bjöd Sabo och Fastighetsägarna in Hyresgästföreningen till partssamtal om hyressättningssystemet. Nu har Hyresgästföreningen tackat ja.

I början av december sa Hyresgästföreningen ja till att delta i partssamtal om det framtida hyressättningssystemet tillsammans med Sabo och Fastighetsägarna. Och det är bra ty detta är rätt väg att gå. I bakgrunden hopar sig de politiska hoten mot hyresrätten i och med den politiska röra som riksdagen befinner sig i.

Detta handlar inte bara om friare hyressättning för nya hyresrätter eller slopade byggsubventioner i M:s och KD:s budget som gick igenom i riksdagen nyligen. Nej, det handlar ytterst om hyresgästernas rätt att bevaka sina intressen och påverka genom förhandlingar.

Denna rätt vill nu flera borgerliga partier ta bort, och istället införa marknadshyror där fastighetsägarna ensidigt bestämmer.

I stället för att slopa det rådande systemet med förhandlingar, borde det stärkas och bli mer likt det system som finns på den svenska arbetsmarknaden. Där är parterna starkare och har mer lagstiftning i ryggen.

Det är inte politiker som ska sätta hyror eller löner, det är parterna som ska göra det och också ta ansvar för det. Men då behövs stöd från det politiska livet, inte attacker.

Återigen – partssamtal är helt rätt väg att gå.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier