Nyheter

Debatt: Vad händer med Sollentunahemsaffären?

Bild 001
Den politiska majoriteten i Sollentuna svänger betänkligt när det gäller utförsäljningen av Sollentunahems hyresrätter och det nya fastighetsbolag som ska ta över bolagets kommersiella fastigheter.

Hur tänker politikerna egentligen nu? Det får vi som bor i kommunen inte veta, för den politiska majoriteten informerar som vanligt inte medborgarna om vad som händer med den gemensamma egendomen. Ingen verkar bry sig om att Sollentunahems 5 800 hyresgäster (samt deras familjer) oroar sig över att huset kanske blir sålt till ett annat fastighetsbolag. Eller att kvarteret blir ombildat till bostadsrätter.

Frågetecken freepik
Vi tar det från början.

Initialt så var det väldigt bråttom för (KD), (L) och (M) att få igenom försäljningsbeslutet i kommunens fullmäktige. Det som hägrade var skattemässiga fördelar, då ett nytt kommunalt fastighetsbolag kunde bildas innan 2016 var till ända. Då var budskapet att 2 000 av Sollentunahems hyresrätter skulle säljas till andra bolag så snabbt som möjligt. Men så låter det inte nu. Istället marknadsför man försäljningar av skolfastigheter.

I dag talar man om att försäljningarna ska ske fram till 2024. Om ombildningarna till bostadsrätter säger man ingenting, förutom att det handlar om Malmvägen, Rotebro och Rotsunda. I vanlig ordning har hyresgästerna i de områdena inte fått någon information alls, vare sig från kommunen eller Sollentunahem. Från Sollentunahem kommer samtidigt signaler om att försäljningar tidigast kommer att ske under 2018. Absolut inte i år. Sannolikt efter valet i september 2018, för den politiska majoriteten lär inte vilja skylta med detta under valrörelsen.

Det enda man egentligen hållit fast vid från början i denna affär, är uppdraget till Sollentunahem om att bygga 1 500 hyresrätter till år 2025. Men här finns en annan fråga – varför bygger man inte nu? Sedan 2014 har Sollentunahem endast byggt 120 hyresrätter. Under detta år kommer 120 lägenheter till att färdigställas. Inte mycket att skryta med på fyra långa år (egentligen mer än sex år).

Man kan också tänka så här – i och med att försäljningarna skjutits på framtiden, så finns det också möjlighet att stoppa denna utomordentligt dåliga affär. Nästa år är det val, och då har Sollentunas medborgare möjlighet att visa vad de tycker i denna fråga.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier