Nyheter

Debatt: Var är skyddsnätet för hyresgästerna?

Flygande pengar
I denna svåra tid ger staten stöd till varslade, permitterade, korttidsarbetande, företag och banker med mera. När ska turen komma till hyresgästerna?

Man kan se det så här: jag och tre miljoner hyresgäster till är med och finansierar både det ena och det andra. Till exempel eget ägt boende där vi subventionerar räntekostnaderna med 30 procent. Vi är med och finansierar ROT-avdragen som hyresgästerna aldrig har en möjlighet att använda. Listan kan göras mycket längre än så. Mycket längre. Och i slutänden landar det på samma ställe – hyresgästerna är konstant undantagna.

Men ”pluslistan” är obefintlig.

Varför ska 30 procent av landets befolkning ständigt undantas?

Det är långt ifrån rimligt att en hyresgäst som blir av med sitt arbete i dessa tider, också ska riskera sitt boende. De som hamnar i en situation där man inte kan betala sin hyra måste få hjälp av staten. Ingen tjänar på att folk blir vräkta. Det är bara en förlust för oss alla.

Exempelvis så kan staten ge hyresgäster möjligheter att låna pengar till hyreskostnaden när man har behov av det. Kan vi ge miljardkrediter till banker, så kan vi också ge detsamma till de hyresgäster som råkat i ekonomiska bekymmer.

De senaste veckorna har många röster höjts om att sänka hyrorna, eller att helt enkelt inte ta ut någon hyra för en period. Snällt tänkt, men inte speciellt träffsäkert. De resurserna ska hamna hos dem som behöver det, inte hos alla i kollektivet hyresgäster. För egen del har jag alls inget behov av stöd för att säkra mitt boende. Men min nyblivne arbetslöse granne har – och då ska det stödet hamna där, och inte hos mig.

Kan nöjt konstatera att en del hyresvärdar har uppmärksammat detta problem, och hjälper sina hyresgäster. Ett exempel bland ganska många, är Sigtunahem som ger uppskov med en eller två månadshyror tillsammans med en möjlig avbetalningsplan på sex månader.

Så ska en slipsten dras!

-        Vår ambition är att inga hyresgäster ska behöva förlora sina kontrakt på grund av den här krisen. Vi har ett nära samarbete med Sigtuna kommun och väl fungerande rutiner för att hantera fall där hyresgäster får problem att betala hyran, säger Sigtunahems fastighetschef Bertil Hallbäck i ett uttalande till tidningen Hem & Hyra.

När kommer Sollentunahem, Hembla och John Mattson Fastighetsföretagen AB att ta efter?
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier