Nyheter

En bostadspolitik på väg utför

Sigtuna kommunhus wiki
Sigtuna kommun var tidigare en ganska progressiv kommun när det gällde bostadspolitik, men nu har det definitivt vänt åt fel håll.

Den politiska majoriteten riktar nu ytterligare ett slag mot sitt allmännyttiga bostadsbolag Sigtunahem, vilket kommer att drabba hyresgästerna och de medborgare som söker en bostad.

Först kom beslutet om att ombilda hyresrätter till bostadsrätter, sedan ett beslut om att Sigtunahem ska sälja en del av sina hyresfastigheter. Honnörsargumentet för dessa beslut var att Sigtunahem då skulle kunna bygga fler hyresrätter.

Men i och med ett tredje beslut om bostadsbolaget så blir det inte så. Sigtuna kommuns kommunfullmäktige beslutade nyligen om nya ägardirektiv för Sigtunahem, och dessa direktiv säger att bolaget ska prioritera att bygga bostadsrätter och villor.

Så – pengarna från ombildningar och utförsäljningar kommer alltså inte att användas till att bygga fler hyresrätter enligt de tidigare besluten.

Hyresrätter nämns inte ens i det nya ägardirektivet påpekar Hyresgästföreningen Sigtuna, och man befarar att detta är början till slutet för Sigtunahem som allmännyttigt bostadsbolag. Hyresgästföreningen pekar också på att Sigtunahems bolagsstyrelseordförande, Erik Langby (M), tidigare var politiskt aktiv i Nacka kommun och avvecklade då allmännyttan där. Nacka har inget allmännyttigt bostadsbolag längre.

Byggandet av hyresrätter är lågt i Sigtuna. De senaste fyra åren har det bara byggts 94 hyresrätter. Som jämförelse så byggdes det 235 hyresrätter år 2016. I snitt så ligger Sigtuna kommun på knappt 280 nya bostäder per år (alla boendeformer inräknade). Behovet är minst 400 per år.

Sigtuna är ett bra dåligt exempel på en bostadspolitik som helt spårat ur.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier