Skip to main content

Nyheter

En välkommen utredning

Flygande pengar
Regeringen beslutade nyligen att tillsätta en utredning om utförsäljningar och avknoppningar av offentlig egendom.

Statskontoret har av regeringen fått i uppdrag att granska utförsäljningar och så kallade avknoppningar i kommuner och landsting. Utredningen ska omfatta åren 2007 till 2016.

Utredningen ska kartlägga utförsäljningar inom skola, socialtjänst samt hälso- och sjukvård. Det är oklart om utredningen också ska titta på försäljningar och ombildningar av den kommunala allmännyttan samt försäljningar av kommunala bolag.

I Sollentuna har vi de senaste tio åren sett hur kommunal egendom slumpas bort. Tusentals hyresrätter har sålts bort till underpriser vid ombildningar till bostadsrätter, och fastigheter har sålts till andra fastighetsbolag till lågpris. Som exempel kan nämnas norra Malmvägen som D. Carnegie & Co betalade tre gånger så mycket för till Wallenstam, än vad Sollentunahem fick betalt vid den ursprungliga försäljningen.

I detta nu står den politiska majoriteten i begrepp att dränera Sollentunahem på hundratals miljoner kronor genom att sälja hyresrätter till andra bolag, föra över fastigheter till nya kommunala bolag och även fortsätta ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .