Skip to main content

Nyheter

Extremhöga hyreskrav i Solna

signalisten 2
Signalisten prövar ny väg för att höja hyrorna.

Signalisten vill höja hyrorna för 570 lägenheter i Råsunda med mellan nio och 74 procent (!). Man hänvisar till en något suspekt och hemmasnickrad tolkning av bruksvärdesprincipen. De tänkta höjningarna för dessa lägenheter ska läggas ovanpå årets hyreshöjningar dessutom.

Signalisten menar att lägenheternas attraktiva läge, närheten till goda kommunikationer och grönområden enligt bruksvärdesprincipen är skäl till de höga höjningarna.

Hyresgästerna har en helt annan uppfattning. Standarden är enkel, fastigheterna har inte renoverats sedan 1990-talet, lägenheterna är dragiga och sophanteringen sköts inte ordentligt.

Denna situation är helt unik på hyresbostadsmarknaden och det är första gången so bruksvärdesprincipen prövas på detta sätt. Ärendet ligger nu hos Hyresnämnden och kommer att prövas under de närmsta veckorna.

Till saken hör att allmännyttiga Signalisten gjorde en vinst på hela 50 miljoner kronor 2023. Det är en mycket hög vinst för ett allmännyttigt bostadsbolag med cirka 4 000 lägenheter.

Om nu Signalisten mot förmodan skulle få igenom sina krav, innebär det att ett flertal hyresgäster tvingas att flytta då man inte kommer ha råd att bo kvar.

Läs mer om detta i Aftonbladet: https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/EQ64o2/vill-hoja-hyran-i-solna-med-70-procent-varden-signalistens-forklaring.

Fotnot. Signalisten är en stiftelse som fungerar som Solna kommuns allmännyttiga bostadsbolag. Detta är ovanligt, och idag finns endast tre sådana bostadsstiftelser i landet.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .