Nyheter

Förslag: Inför lägre moms för hyresrätter

Höghus Wiki
Hyresgästföreningen har tillsammans med motparterna lanserat ett förslag om sänkt moms för hyresrätter.

Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna lade i juli fram ett gemensamt förslag om sänkt moms för hyresrätter. Man vill ge fastighetsägarna rätt att dra av full moms, och att hyresgästerna bara betalar sex procents moms.

Bakgrunden till förslaget är att hyresrätten är missgynnad skattemässigt jämfört med ägda bostäder. De tre organisationerna menar att en sådan modell skulle ge incitament till att bygga fler hyresrätter.

- ”Skulle vi få samma villkor för hyresrätten som för det ägda boendet skulle hyresrätten bli mycket mer attraktiv. Vi skulle få möjlighet att bygga mer och få investeringar i miljöåtgärder, i energiåtgärder, i renoveringar”, säger Sabo:s (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag) vd Anders Nordstrand i ett uttalande till tidningen Aktuellt i politiken.

Det finns dock ett problem – lägre moms för hyresrätter ses som en skattesubvention av EU och är inte tillåten. Dock pågår nu en översyn av momssatser inom hela EU, och möjlighet till en förändring finns.

De tre organisationerna föreslår vidare att ROT också ska gälla hyresrätter, att skattefritt kunna spara i renoveringsfonder samt att fastighetsavgiften avskaffas.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier