Skip to main content

Nyheter

Förslag om att vräka familjer som har kriminella barn

Norra Malmvägen Hembla
Nu har det snurrat till sig ordentligt hos regeringspartierna.

De moderata riksdagsledamöterna Fredrik Kärrholm och Louise Meijer beskriver detta snurriga tänk i en debattartikel på GP Debatt.

Debattörerna pekar på föräldrarnas ansvar och att lagstiftningen kring vräkning av hyresgäster (Jordabalken) är skriven för en annan tid. Därför vill man ha en lagändring.

Som ett exempel beskriver de i artikeln en tonåring som bor hos sina föräldrar. Han ingår i ett kriminellt gäng, bär vapen och säljer droger utanför entrén. Föräldrarna har gett upp, men grannarna är rädda och oroliga. I ett sådant fall menar de att familjen ska kunna vräkas och att lagstiftningen ändras så att detta ska vara möjligt.

Det finns många problem med detta förslag.

För det första så stämmer detta inte alls överens med den rättsuppfattning som råder i landet. En hel familj ska straffas för vad en familjemedlem gör.

Vidare:

Vad händer om den kriminella ynglingen är myndig? Då har föräldrarna inget ansvar.

Vad händer om de kriminella handlingarna sker fem kilometer bort och inte i anslutning till familjens hyreshus?

Jätteintressant är också hur man tänkt när det gäller familjer i bostadsrätter, radhus och villor. Ska dessa familjer med kriminella barn undantas från lagstiftningen? Brottslighet finns inte bara i hyreshusområden.

Denna lista kan göras längre.

Förslaget är inte riktigt klart ännu enligt justitieminister Gunnar Strömmer. Man hoppas att det aldrig blir det.

Läs Kärrholms och Meijers debattartikel på bostadspolitik.se: https://www.bostadspolitik.se/2023/03/13/syftet-ar-inte-att-vraka-utan-att-forma-foraldrar-att-ta-ansvar/.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .