Skip to main content

Nyheter

Gammal rapport fortfarande aktuell

Rapport 2018 marknadshyror ramboll
Hyresgästföreningens rapport om vad marknadshyror i Stockholms län skulle innebära från 2018 är fortfarande skrämmande aktuell.

Konsult- och samhällsutvecklingsföretaget Ramboll fick 2017 i uppdrag av Hyresgästföreningen att ta fram en rapport om hur marknadshyror skulle påverka hyresboendet i Stockholms län.

Då den digra rapporten presenterades 2018 var det mångas farhågor som besannades.

Flygande pengar
Rapporten pekar först och främst på att om marknadshyror infördes i Stockholms län så skulle hyrorna öka med hela 46 procent, och därtill skulle hushållens konsumtionsutrymme i genomsnitt minska med 12 procent.

Två exempel i rapporten är en tvårummare om 58 kvadratmeter i Stockholm som skulle öka från 6 400 kronor per månad till 9 600 kronor. En motsvarande lägenhet i Botkyrka skulle öka från 5 800 kronor per månad till 6 900 kronor.  

Rapporten omfattar också ett resonemang kring vad en så kallad marknadsmässig nivå på hyrorna i Stockholms län är eller kan vara, fakta om hyresbeståndet, sålda bostadsrätter, hushållens ekonomi, skillnader mellan kommuner, stadsdelar och lågenhetstyper, direkta och indirekta effekter av införande av marknadshyror samt jämförelser med tidigare studier och undersökningar.

Här kan du läsa rapporten: https://www.hyresgastforeningen.se/globalassets/faktabanken/rapporter/marknadshyrerapporter/2018/marknadshyror-for-hyreslagenheter-i-stockholms-kommun-2018.pdf.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .