Nyheter

Helt snurrigt, Patrik Kronqvist på Expressen

IMG 0147
Centerpartiet går till val på att sälja ut fler av allmännyttans hyresrätter i förorter, och Expressens ledarredaktion hakar på.

Centerpartiet vill sälja ut hyresrätter i fem så kallade ”problemområden” (som finns med på polisens lista över farliga bostadsområden) i tron att de sociala och socioekonomiska problemen ska utraderas bara för att de boende äger sina lägenheter. Men så fungerar det inte i verkligheten.

Som argument använder partiet den så kallade ”Falkenbergsmodellen”. I miljonprogramsområdet Falkagård i Falkenberg, som tidigare var ett mycket utsatt område, såg kommunen till att bygga villor för att på så vis uppnå en blandad bebyggelse. Men detta är en ren och skär tankevurpa. Man sålde inte de allmännyttiga hyresrätterna i Falkagård, man byggde villor i området. Har alltså inget som helst att göra med Centerpartiets linje nu.

Blandad bebyggelse är bra, men det blir inte bra för att man ”offrar” en boendeform för en annan. Men om man däremot gör som Falkenbergs kommun, och bygger villor i ett miljonprogramsområde så kan det bli bra. Riktigt bra till och med.

Att Centerpartiet har en mycket snurrig bostadspolitik är ju inget nytt, men att Patrik Kronqvist på Expressens ledarredaktion helt okritiskt bara sväljer denna floska från Centerpartiet är mer än märkligt. Synnerligen märkligt till och med.

Ser inte karln att Centerpartiets argument är hur ihåliga som helst? Medborgarnas livsvillkor ändras inte på grund av att man byter boendeform. Däremot ändras det radikalt för de som av vilket skäl som helst inte kan köpa sin hyresrätt som blir bostadsrätt, eller inte kan köpa de villor som numera finns i Falkagård. De får förr eller senare flytta någon annanstans. Eller inte flytta dit för den delen.

Vi måste ställa större krav på media. Det här håller inte. Ett riktigt lågvattenmärke är vad det är.

Länk till artikeln ”Politikerna borde sälja ut hyresrätter i förorten” av Patrik Kronqvist: https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/politikerna-borde-salja-ut-hyresratter-i-fororten/.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier