Skip to main content

Nyheter

Högsta hyreshöjningarna på 30 år

Flygande pengar
Ingen rolig läsning för hyresgäster, men det kunde trots allt varit värre.

Till dags dato är runt 80 procent av hyresförhandlingarna avslutade. Genomsnittet ligger på 4,2 procents hyreshöjning. Drygt dubbelt så mycket som det ”brukar” vara under många år.

Man kan ställa detta i relation till att väldigt många hyresvärdar krävde mer än dubbelt så mycket – ofta uppemot 10 procent.

De hyresavtal som nu är ingångna omfattar hela 1,1 miljoner hyresrätter.

Enligt Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, så är denna nivå något som vi kan leva med och anse som rimligt i dessa tider. Dock med vetskapen om att det inte är alla hyreshushåll som kommer att klara av detta.

Förklaringen till detta uttalande är att hyreshöjningarna mot bakgrunden av kraftiga räntehöjningar och prishöjningar samt en inflation på över 10 procent, så är den genomsnittliga hyreshöjningen om 4,2 procent ganska bra mot vad det kunde ha varit. Alltså – något man inte tycker om, men kan leva med under förutsättningarna.

Organisationen Fastighetsägarna gör som de alltid gör – gnäller om att de fått för lite, och att Hyresgästföreningen har för stor makt i förhandlingarna. Inget av detta är sant, och har aldrig varit det.

En grupp av fastighetsägare i Malmö (också medlemmar i Fastighetsägarna) har begärt förhandlingar om hyrorna för en andra omgång detta år. Detta säger Hyresgästföreningen bestämt nej till. Några sådana förhandlingar blir det inte.

Även Fastighetsägarnas medlemsföretag måste ta sin andel av de ”dåliga tiderna” genom minskade vinster, precis som hyresgästerna tar sin del av ansvaret genom extremt höga hyreshöjningar med mera. Hyresgästerna ska inte behöva sitta med ”Svarte Petter” inför fastighetsägarna för att kompensera dem för att bibehålla höga vinstnivåer. Dåliga tider drabbar alla, och då får alla också vara med och bidra.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .