Skip to main content

Nyheter

Hyresbakslag i Berlin

Berlin wiki
Under 2020 så gick staden Berlin in och sänkte hyrorna, något som en domstol nu har upphävt.

Bakgrunden till det hela är att delstatsregeringen under 2020 fattade ett beslut om ett femårigt hyresstopp som också innebar hyressänkningar för de som hade hyror som låg över 20 procent av maxgränsen.

Nu har författningsdomstolen i Karlsruhe gett politikerna smäll på fingrarna: - ”Hyresbegränsningen på bostadsmarknaden i Berlin är inte förenligt med grundlagen”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Men detta är inte vad det först verkar att vara. Författningsdomstolen menar inte att något sådant beslut inte kan tas enligt grundlagen, utan att det var fel politiskt forum som fattade beslutet. Det är endast på nationell nivån som ett sådant beslut kan fattas, inte på delstatsnivå.

Nu riskerar runt 350 000 hyresgäster att bli återbetalningsskyldiga till sina hyresvärdar. Dock har flera fastighetsägare meddelat att de inte kommer att kräva tillbaka pengarna från sina hyresgäster. Den nationella regeringen i Tyskland ska också starta en fond för de hyresgäster som inte ha råd att betala hyran retroaktivt.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .