Nyheter

Hyresgästföreningen ifrågasätter det kommunala planmonopolet och användandet av mark

Erik Elmgren
Den nytillträdde förbundschefen Erik Elmgren vilar inte på hanen.

Erik Elmgren tillträdde som förbundschef den 1 januari i år. Tidigare har han varit bland annat förhandlingschef och biträdande förbundschef.

I en artikel i Dagens Nyheter den 4 januari ifrågasätter Elmgren hur kommunerna agerar vad gäller bostadsbyggandet. Främst ifrågasätter han det kommunala planmonopolet, och säger så här till DN:

- Ja, det måste vi nog ha en diskussion om. Här har vi en situation där bostadsförsörjningsansvaret ligger på den kommunala nivån och så har vi kommuner som bygger väldigt mycket och andra som skiter i det – då måste vi ha en diskussion om det är rimligt. Men det viktigaste är att bostadsfrågan blir en mer prioriterad fråga.

Erik Elmgren vill också se en mer sammanhållen bostadspolitik, då dagens är mer av ett lapptäcke med utredningar hit, och förslag dit. Han vill träffa politiker som talar om vård-skola-omsorg och bostad.

Erik Elmgren får eldunderstöd av Hyresgästföreningens utredare Ragnar Bengtsson som beskriver dagens kommunala system som så nära en stalinistisk planekonomi vi kommer.

Bengtsson menar att det finns pengar till bostadsbyggande, men då kommunerna släpper till för lite mark så blir det för lite byggt. Detta gör att markpriserna pressas upp vilket också motverkar bostadsbyggande då såväl produktionskostnader som hyror blir höga.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier