Nyheter

Hyresgästföreningen region Stockholm säger ifrån om marknadshyror

Simon S hgf reg sthlm
Om marknadshyror tycker vi inte, säger Simon Safari och Per Björklind i en debattartikel.

Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, och Per Björklind, regionchef på Hyresgästföreningen region Stockholm, har fått en debattartikel publicerad på Dagens Arena (30 juni).

per björklind hgf
Till att börja med anser debattörerna att utredningen om fri hyressättning i nyproducerade hyresrätter får anses vara död och begraven. Vi får se om tiden ger dem rätt.

De slår också fast att marknadshyror inte är lösningen på bostadsbristen vare sig i region Stockholm eller landet i övrigt. Det är i sammanhanget mycket märkligt att inte fler debattörer lyfter fram denna mycket enkla sanning.

Safari och Björklind lyfter fram den politiska plan som bärs av Centrapartiet, Moderaterna och organisationen Fastighetsägarna som ger vid handen att det första steget är marknadshyror i nyproducerade hyresrätter, och att nästa steg är marknadshyror i hela hyresbeståndet. Precis det som hänt i Finland. På goda grunder kan man här anta att såväl Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är mer eller mindre ivriga påhejare till denna plan.

Att möte bostadsbehovet i region Stockholm handlar om att stärka de allmännyttiga bostadsbolagen och att föra en markpolitik som gynnar byggandet av hyresrätter, menar Safari och Björklind också.

Sist men inte minst pekar de på att införandet av marknadshyror skulle vara att slå i den sista spiken för den svenska modellen på hyresbostadsmarknaden. Detta är en av de absolut viktigaste politiska frågorna i detta nu, och måste få sin berättigade plats i svensk politik.

Läs debattartikeln på Dagens Arena: https://www.dagensarena.se/opinion/marknadshyror-slar-sonder-den-svenska-modellen/.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier